Værd at vide om skorstene


Forudsætningen for at opnå en optimal forbrænding i din brændeovn, er en god skorsten.

Skorstenens vigtigste opgave er at generere et træk, der sikrer optimal forbrænding i brændeovnen og som er i stand til at trække røgen videre ud gennem skorstenen.

Det bedste resultat opnår man ved, at der er en høj temperaturforskel på luften inde i skorstenen og udenfor, samt at skorstenen har den korrekte højde og dimension i forhold til brændeovnen.

Så længe skorstenen har et godt træk, kan man benytte enten en muret skorsten eller en stålskorsten, når der installeres en brændeovn. Ved en muret skorsten er det vigtigt, at den korrekte røgrørsindgang benyttes ved montering af brændeovnen. Ved muret skorsten anbefales det, at den er foret med en isolerende kerne – oftest omtalt som isokern.

Moderne brændeovne stiller større krav

Moderne brændeovne stiller større krav til skorstenen end ældre brændeovne. Moderne brændeovne brænder både renere og har en højere virkningsgrad. Den højere virkningsgrad betyder, at den giver mere varme i din stue for den samme brændemængde. Det bevirker også, at der bruges mindre energi til at varme din skorsten op.

Hvis du skifter en gammel brændeovn ud med en moderne brændeovn med højere virkningsgrad, kan du opleve, at din skorsten ikke længere trækker optimalt. Dette ses oftest på en muret skorsten uden isoleret kerne. En god løsning på dette vil være at montere en røgsuger på din skorsten.

Hvis din skorsten ligger lige på grænsen til at trække optimalt, vil du også kunne opleve, at der bliver hvirvlet aske og røg ud i stuen, når ovnen åbnes. Her vil en røgsuger også kunne hjælpe.

Hvilken skorsten fungerer bedst?

En muret skorsten vil kræve længere opvarmningstid end en isoleret stålskorsten for at opnå en optimal forbrænding. Det skyldes, at stål opvarmes væsentligt hurtigere end mursten.

Det bedste resultat opnås på skorstene, der er velisolerede og har en højde på ca. 4 meter eller højere fra røgrørsindgang til skorstenens top.

Skorstenens træk er afhængigt af brændeovnens størrelse.

Hvad svækker skorstenen?

  • Gammel/utæt skorsten (sprækker i skorstensrøret eller murværk)
  • Dårligt isoleret skorsten (ældre stålrør)
  • Lav skorstenshøjde (mindre end 4 meter) fra røgrørsindgang til skorstenens top
  • Utætte renselemme som gør, at skorstenen trækker falsk luft
  • Lækage – åbne trækventiler på andre brændeovne, der ikke er i brug
  • Begrænset eller ingen adgang til frisk luft til rummet hvor brændeovnen er opstillet
  • Emhætte
  • Tilpasset ventilation (leverandør har ikke taget højde for en brændeovn)
  • Lavenergihuse eller renoverede huse med nye og tættere vinduer, hvor der ikke er sørget for tilstrækkeligt med frisk lufttilførsel

Husk at aftale med skorstensfejeren, om der skal monteres tagtrin i forbindelse med skorstenen. Den nye skorsten skal monteres efter gældende regler og skal godkendes af skorstensfejeren inden ibrugtagning.

Se vores udvalg af skorstenspakker her. 

Se gældende regler her