Udskiftning af sliddele

Der er visse sliddele på en brændeovn, som man skal forvente at skulle udskifte i løbet af brændeovnens levetid.

Vermiculite-plader

Brændkammeret er foret med vermiculite-plader. Vermiculite er et særligt brandhæmmende materiale lavet af presset sten-granulat, der ligner spånplader. Pladerne isolerer og hjælper med at holde temperaturen oppe i brændkammeret og sikrer, at der ikke brændes hul i ovnens ydre del.

Vermiculite er et meget porøst materiale, der er overfølsomt over for slag. Det skal derfor behandles med forsigtighed og man bør ikke kaste brænde ind i brændkammeret, da pladerne dermed kan gå i stykker. Det gør ikke noget, at pladerne har revner, men hvis revnerne er større end ca. 5 mm, eller der brækkes stykker af dem, er det vigtigt at de udskiftes. Udskiftning af pladerne er forholdsvis let at gøre selv.

Se vejledning i videoerne nedenfor:

Pakninger

Hos VARDE er vores pakninger produceret af vævede glastråde. De er med til at holde brændeovnen tæt, så man sikrer, at luften kommer den rigtige vej ind i brændeovnen. En brændeovn med tætte pakninger brænder mere rent og bruger mindre træ.

Pakninger i en brændeovn er sliddele og bør tjekkes mindst én gang om året. Får pakningerne hvide striber ved glas eller låge, er det tegn på, at de er slidte og at de skal udskiftes. Afhængig af hvor meget din brændeovn bliver brugt, bør pakninger holde 2 til 5 år.

Pakningen på askeskuffen skal sidde fast og lukke tæt hele vejen rundt. En god måde at sikre, at pakningerne er intakte, er at lægge en tændt lommelygte i askeskuffen og lukke den. Hvis lyset siver ud fra den lukkede skuffe, er det en god indikation på, at pakningen skal udskiftes.

Rundt om røret til skorstenen sidder der en paksnor. Sidder røret løst, bør du skifte pakningen, så der ikke kommer luft ind i systemet ad den vej, da det vil nedsætte brændeovnens ydelse.

Brænder din brændeovn ikke længere rent, er lågen utæt og er det blevet svært styre lufttilførslen, kan dette også være et tegn på, at pakningerne er slidte og bør udskiftes.

Du kan selv udskifte pakningerne. Start med at fjerne den gamle pakning og fjern forsigtigt det resterende lim med f.eks. en skruetrækker. Den nye pakning monteres ved at påføre lim og derefter presse pakningen let sammen og ind mod lågen.

Se hvordan i videoen her:

Glas

Glasset på en VARDE-brændeovn er produceret i et særligt varmebestandigt keramisk glas, som kan holde til mange års fyring. Skulle du være uheldig at få glasset i din brændeovn ødelagt, kan du forholdsvis let selv udskifte glasset.

Husk at du ved udskiftning ikke må spænde skruerne og glas-clipsene for hårdt. Spændes de for hårdt, vil glasset springe.

Følg anvisningerne videoen: