Sådan fyrer du korrekt

Røgen skal være usynlig

Det er ikke noget problem at holde sig gode venner med sin nabo, selvom man fyrer godt op i sin brændeovn. Fyrer du korrekt op, vil røgen fra din skorsten være nærmest usynlig og dermed ikke genere naboerne. Som hovedregel fyres der ikke korrekt op, hvis røgen fra skorstenen er grå eller sort.

Hold på varmen med fedtsten

Forsøg med at ”fyre” natten over ved at lukke ned for lufttilførslen er en dårlig løsning. Det er en ufuldstændig forbrænding, der soder meget og udleder mange partikler. Skru aldrig længere ned for lufttilførslen, end at der stadig er et klart og levende flammebillede i ovnens brandkammer.

Ønsker du at holde på varmen i længere tid, bør du i stedet vælge en brændeovn med fedtsten/natursten eller varmelagrende sten (akku). Dette er med til at holde på varmen længe efter, at du er stoppet med at fyre.

Se vores udvalg af brændeovne med varmelagrende sten.

Tips til effektiv fyring med størst muligt hensyn til miljøet

En korrekt optænding kaldes ”Top/Down”, hvor træet brænder oppefra og ned. Her er et par tips til, hvordan du tænder korrekt op:

  • Lad altid 1-2 cm aske ligge i bunden.
  • Læg to stykker større brænde (4-6 cm tykke) i bunden.
  • Ovenpå lægges 10-12 (1 til 2 cm i tykkelse) optændingspinde med god luft imellem.
  • Mellem de øverste optændingspinde lægges 1-2 optændingsblokke.
  • Åben helt op for alle luftspjæld.
  • Når ilden har godt fat, lukkes for primær luft, og sekundær luft justeres, så der er et livligt og klart flammebillede. Ved en muret skorsten eller dage, hvor der f.eks. er tåget, kan det hjælpe at åbne lågen i nogle minutter i starten. Husk dog at lukke den igen.
  • Når ilden er brændt til gløder, lægges nyt træ på. Ovnlågen åbnes forsigtigt 1-2 cm i et par sekunder for at udligne trykket, så der ikke bliver trykket aske og røg ud i stuen.

Se videoen om, hvordan du fyrer korrekt op i din brændeovn.


VARDE OVNE – Korrekt optænding og genfyring i en VARDE brændeovn fra VARDE Ovne på Vimeo.