Sådan fungerer forbrændingssystemet på
en brændeovn

En moderne brændeovn har normalt tre uafhængige luftsystemer. Det er disse luftsystemer, der tilfører ilt til forbrændingen. Disse systemer kan variere fra brændeovn til brændeovn, men som oftest er de som beskrevet her:

Primær luft

Primær luft kendetegnes ved luft, der kommer ind under bålet i brændeovnen. Primærluften bruges kun ved optænding og i nogle tilfælde ved genfyring. Ved optænding skal ilden have godt fat og buldre løs, da både brændeovn og skorsten skal være varm, før der lukkes af for den primære luft. Ved genfyring skal der lukkes af for den primære luft, når ilden har ordentligt fat, hvilket typisk er, når træet er svedet sort.

Sekundær luft

Den sekundære luft bliver også kaldet rudeskyld.

Luften kommer ind i toppen af ovnen og bliver ledt ned langs frontglasset og derefter ind i bålet. Det er disse luftstrømme, der gør, at dit glas bliver holdt fri for sod.

Det er normalt den sekundære luft, der bliver brugt til at styre forbrændingen. Skru aldrig længere ned for den sekundære luft, end at der er et klart og livligt flammebillede.

Tertiær luft

Tertiær luft bruges til at brænde de varme gasser og partikler af. Disse frigives fra træet og bliver ikke brændt af nede i bålet. Luftmængden er omhyggeligt indstillet i brændeovnen og det er i de fleste tilfælde ikke muligt selv at regulere den tertiære luft.

VARDE OVNE – Luftregulering på en VARDE brændeovn fra Varde Ovne på Vimeo.

Ekstern luft – VARDE AirBox

Moderne huse er ofte meget tætte, hvilket kan betyde, at det er svært at tilføre nok luft til forbrændingen. Nogle VARDE-ovne er udstyret med et AirBox-system, som kan trække luft udefra. Dette kræver, at der bliver ført en slange ud af huset – typisk gennem en ydervæg. Dette giver en bedre forbrænding og sikrer et godt og sundt indeklima i huset.

Det er dog vigtigt, at du fyrer korrekt op i din brændeovn for at sikre, at luften i lokalet ikke bliver for tør.

→ Se her, hvordan du fyrer korrekt op i din brændeovn.

Konvektion

Alle brændeovne fra VARDE er konvektionsbrændeovne. En konvektionsbrændeovn fungerer ved, at den kolde luft bliver trykket ind i bunden af brændeovnen og ledes op langs brændkammeret og yderpladerne på brændeovnen. I toppen af brændeovnen blæses den varme luft ud og fordeles i rummet.

Fordelen ved at have en konvektionsbrændeovn er, at du får en luftcirkulation, der giver en behagelig opvarmning, og varmen kan spredes bedre i rummet.

Mange ældre brændeovne har ikke konvektion. Da disse strålebrændeovne ikke har luftkanaler ved brændkammerets naturlige luftcirkulation, giver det en meget koncentreret opvarmning i et lille område omkring ovnen, og du får derfor ikke nogen gavn af varmen længere væk fra ovnen.

En strålebrændeovn vil typisk have større sikkerhedsafstand end en konvektionsbrændeovn. Dermed skal du tænke på ikke at placere møbler og andet indbo for tæt på brændeovnen, da varmen kan være meget intens omkring ovnen.

Fordel varmen ud i rummet

Uanset om du har en brændeovn, der giver konvektionsvarme eller strålevarme, har du mulighed for at sprede varmen endnu mere fra brændeovnen og ud i rummet. Ved at placere en ventilator på toppen af ovnen, vil varmen blive blæst længere ud i rummet.