Udskiftning af sliddele

Der er visse sliddele på en brændeovn, som man skal forvente at skulle udskifte i løbet af brændeovnens levetid.

Vermiculite-plader

Brændkammeret er foret med vermiculiteplader (også kaldet skamol i daglig tale). Vermiculite er et særligt brandsikkert materiale lavet af presset sten-granulat, der ligner spånplader. Pladerne isolerer og hjælper med at holde temperaturen oppe i brændkammeret samt sikrer, at der ikke brændes hul i ovnens ydre del.

Vermiculite er et meget porøst materiale, der er følsom over for slag og skal derfor behandles forsigtigt. Det betyder, at man ikke bør kaste brændet ind i kammeret, da pladerne dermed kan gå i stykker. Det gør ikke noget, at pladerne har revner, men hvis revnerne er større end ca. 5 mm eller der brækkes stykker af dem, er det vigtigt at udskifte pladerne. Udskiftning af pladerne er forholdsvis let at gøre selv.

Se vejledning i videoerne her.

 

Pakninger

Hos VARDE er vores pakninger produceret af vævet glas tråde. De er med til at holde brændeovnen tæt, så man sikrer at luften kommer den rigtige vej ind i brændeovnen. En brændeovn med tætte pakninger brænder mere rent og bruger mindre træ.

Pakninger i en brændeovn er sliddele og bør tjekkes mindst én gang om året. Får pakningerne hvide striber ved glas eller lågen, er det tegn på, at de er slidte og at de skal udskiftes. Afhængig af hvor meget din brændeovn bliver brugt, bør pakninger holde 2 til 5 år.

Pakningen på askeskuffen skal sidde fast og lukke tæt hele vejen rundt. En god måde at sikre, at pakningerne er intakte, er at lægge en tændt lommelygte i askeskuffen og lukke den. Hvis lyset siver ud fra den lukkede skuffe, er det en god indikation på, at pakningen skal udskiftes.

Rundt om røret til skorstenen sidder der en paksnor. Sidder røret løst, bør du skifte pakningen, så der ikke kommer falsk luft ind i systemet ad den vej, da det vil nedsætte brændeovnens ydelse.

Brænder din brændeovn ikke længere rent, er lågen utæt og det dermed er blevet svært styre lufttilførslen, kan dette også være tegn på at pakningerne er slidte og bør udskiftes.

Du kan selv udskifte pakningerne og fjerne den gamle. Start med at fjerne den gamle pakning og fjern det resterende lim med f.eks. en skruetrækker. Den nye pakning monteres ved at påføre lim og derefter presse pakningen let sammen og ind mod lågen.

Se videoen her

Glas

Glasset på en VARDE brændeovn er produceret i et særligt varmebestandigt keramisk glas, som kan holde til mange års fyring. Skulle du være uheldig og få ødelagt glasset i din brændeovn, kan du forholdsvis let udskifte glasset.

Husk, at du ikke må spænde skruerne og glas-clips for hårdt. Spændes de for hårdt, vil glasset springe.

Følg anvisningerne i denne video.